Søg i denne blog

mandag den 22. juli 2013

Ribsgele og kaffeslaberas

Vi havde en dejlig søndag - midt i alt vores rod og støv, dukkede gode venner op til eftermiddagskaffe :)

En ringede, der skulle gerne lige hjælpes lidt med en blanket på computeren - det vil jeg da gerne gøre, det er jo med at holde hjernecellerne i sving :)
Der var så lige en anledning til at røre en kage sammen (det vil jeg betydelig hellere end jeg vil tørre støv af), det blev Lone Landmands citronmåne - den er slet ikke så ringe endda.
Heldigt var det, at den blev bagt - for et par rigtig gode venner dukkede også lige op, der skulle byttes ugeblade og tjekkes, om vi hver især nu havde det godt.

Vi sad i "hønsehuset" - der var jo sommer og det skulle nydes, men hold da nu op, der blev varmt også for varmt, så vi måtte fortrænge ind, da computeren skulle i brug, ellers havde vi vist fået hedeslag.

Men jeg  skulle jo også lave ribsgele
 for første gang i mit liv
det nåede jeg fint inden der kom gæster,


 - førhen har min svigermor og min mor leveret og ellers er der købt, men nu har vi selv en busk i haven, som for første gang gav bær.
1½ kg plukkede jeg, de blev skyllet og de groveste ribbe blev sorteret fra - ned i en gryde med 2½ dl. vand og så småkogte det, indtil bærene var blevet til noget umiskendelig kedeligt at se på.
Over i en si med et klæde i og en skål derunder (for vi har smidt vores gamle saftkoger ud) og så stod det der natten over og dryppede af.
Næste dag havde jeg ikke tid at lave gele deraf (jeg hyggede i Zoo med Nana), så de 6 dl. saft, der var, blev sat i køleskabet til næste dag.
Gryden på komfuret, saften blev bragt i kog, tilsat 600 gr. sukker og så kogte det i små 10 min. og jeg skummede af, det bedste jeg har lært.
Her er så resultatet 

6 små glas blev det til - jeg ved, ribsgele kan købes billigt, men smagen og farven på den hjemmelavede, den er en anden - og det er just ikke særlig mange penge, der sættes deri, når bærene er i haven - det er såmænd bare tid, man skal ha'. 

Jeg bruger ikke atamon, men skyller mine glas i vodka - nu håber jeg, det holder lige så godt på gele, som det gør på marmelade.


2 kommentarer:

 1. Der er intet der smager så godt som det hjemmelavede. Heller ikke selvom der står "hjemmelavet" på det fra butikken. Har du flere bær kan du jo putte dem i fryseren og lave noget af det senere, men så kræver det lidt geleringsmiddel, da pektinen går tabt under frysningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for rådet om frysning - i år er der kun en smule tilbage, måske til lidt "ryste ribs" - det er første år, der er bær i busken.
   Det du skriver om pektinen går tabt under frysning, var nok grunden til, at min mor var i tvivl, om jeg kunne lade saften stå i køleskabet i et døgn - men det kunne jeg, det er rigtig fint stiv gele.

   Slet