Søg i denne blog

mandag den 4. marts 2013

Min opskrift på rugbrød

Som det kan ses, fik jeg fundet ud af at lave en fane - Tak Pia, jeg googlede og fandt hjælpen HER
Den første fane kom til at hedde Mad.
Jeg har for længe siden skrevet et indlæg om at jeg havde bagt rugbrød, jeg kan se, der stadig er en del, der kigger på det, så i dag vil jeg underholde jer med min opskrift på rugbrød og lægge den ind under fanen mad - så kan jeg nemlig også selv finde den i en fart :)

Jeg bagte rugbrød igår, så jeg noterede lige ned, jeg har nemlig efterhånden fået lavet min egen version.
Jeg bager rugbrød med gær, for jeg har aldrig haft særlig meget held med at have surdej stående.

Opskriften er til 2 brød
- jeg deler den i to skåle fra start af, for køkkenmaskinen kan ikke klare så store mængder.

Jeg koger 100 gr. skårne rugkerner og 150 gr. 5-kornsblanding og en ½l. vand til grød.
tilsætter 1 l. kærnemælk, når det har en passende temperatur (og det har det næsten med det samme), så opløser jeg 1 pk. gær deri.
Så tilsætter jeg 400 gr. fintrevne gulerødder, 2 spsk. sirup, 2 spsk. salt, 1 kg. fuldkorns rugmel og 900 gr. hvedemel.

Jeg rører det sammen på køkkenmaskinen - ca. 10 min. kører den med hver portion - det er en meget "klistret" dej.

Så skal dejen hæve i 1 time - derefter hældes den ud på bordet, brug meget mel, for ellers er den ikke til at arbejde med - den trilles til en kugle og formes så til et brød og kommes i en 3 l. rugbrødsform.
Pensles med vand og prikkes med en gaffel.
Efterhæver ca. 20. min - mens ovnen bliver varm.
Pensles igen med vand og bages i 1 time og 30 min.