Søg i denne blog

tirsdag den 31. marts 2020

"Sund kage" og gode boller

Det her indlæg er påbegyndt for flere dage siden - men så havde jeg problemer med overførsel af billeder og udgivelse af oplægget - jeg ved da ikke lige hvorfor 😳
Det løste sig af sig selv, så jeg fandt heller ikke ud af det - måske der har været noget fejlopdatering - ja jeg ved det altså ikke😐
Men nu er det gjort færdig og kommer altså her 😏


Åh ja tiden skal jo gå med noget i denne CORANA-TID - og når nu vi ikke kan ha' gæster og ej heller lige tage i byen, så må vi jo hygge om os selv😘

Citron af egen avl 
Jeg vil nu allerførst lige vise jer, hvad jeg plukkede ude i orangeriet

Der er bare noget helt specielt at gå ud og hente en citron i sit eget træ - for dem der ikke ved det, så skal en citron bruge rigtig lang tid på at modne - helt op til 18 mdr, har jeg læst.
Gemalen har med jævne mellemrum spurgt, om ikke jeg skulle bruge den citron, som hang ret ensom og lyste op i det lille træ ude i orangeriet - jeg har mærket lidt på den og kigget på den og vurderet, at det skulle vente - men nu blev det så tid 💛
Den var rigtig fin, jeg rev skallen af og pressede godt en 1/2 dl saft af den - og det skulle jo bruges til noget 😋

Hjemmekombineret citronkage
Jeg spiser ikke ret meget kage, selv om det er blevet mere, end det har været - min "søde tand" har fået  fat igen, men bliver holdt nede - min krop er stadig så afvænnet sukker, at hvis jeg får ret meget, så galopere mit hjerte - dernæst arbejder jeg for så meget fuldkorn/kostfibre som muligt,  - jeg havde tænkt citronen skulle bruges til en citronmåne - jeg elsker Lone Landmands citronmåne, men hun er bestemt ikke hverken fedt- eller sukkerforskrækket - så jeg måtte finde en anden løsning, hvis jeg også selv vil spise af den kage - gemalen skulle jo ikke spise den alene😗

Jeg har en opskrift på en appelsinkage, som jeg fik på et slankekursus for mange år siden  -den blev så lige til en citronkage med et par af mine egne ideer til "sund kage", hvis en kage overhovedet kan betegnes som sund 😣

I får opskriften her, men inden I hopper ud i den vil jeg sige, min udgave virker lidt tør, men den smager godt og hvis I deler portionen i 12 stykker, så giver 1 stykke "kun" 145 kcal.
Det er ikke en kage jeg vil anbefale til gæster, men et godt alternativ til andet sødt, når den "søde tand" melder sig 😉

Citronkage
2 æg
50 gr steviasukker
50 gr rørsukker
piskes til æggesnaps,
så tilsættes
citronsaft og skal af en citron.

110 gr mandler blendes til mel
og vendes i blandingen sammen med
60 gr fuldkornshvedemel
75 gr hvedemel
10 gr bagepulver

Dejen hældes i en springform der er beklædt med bagepapir og bages 30 min ved 180 gr. i alm ovn.
saft ef endnu en citron røres med 1-2 spsk flormelis, og når kagen kommer ud - prikkes den med en gaffel og det hældes ud over kagen.
Næste gang jeg bager den, vil jeg prøve at skifte mandlerne eller en del af dem ud med havregryn - for godt nok hører mandlerne under "sund fedt" kategorien, men de tæller hårdt i kalorieregnskabet.

Min opskrift på squash/gulerodsboller
Jeg bagte også boller -  efter samme gamle opskrift som altid - og det er ikke rigtigt, når jeg skriver som altid, for jeg har løbende ændret på den, så der i dag er mindre gær, mere grovmel og gulerod eller squash eller en blanding af de to ting.
Billedet er ikke fra igår, 
men fra gangen før jeg bagte boller
igår var der kun squash i - på billedet er der 
gulerødder i og så for første gang lidt chiafrø,
og det var sket ikke så tosset 😊

Jeg er ikke den store bagemester, men de her fungerer godt - så du får lige en opskrift 

25 gr gær opløses i 5 dl lunken vand
der tilsættes 1 stor spsk olivenolie og 1 stor tsk grov salt
300 gr græsk yoghurt 2%
så river jeg en squash og/eller gulerødder i alt 350-400 gr.
Det kommes i skålen sammen med 
300 gr havregryn
300 gr fuldkornshvedemel eller fuldkornsspeltmel
400-500 gr hvedemel - jeg kommer de 300 gr i med det samme og så tilsætter jeg til det er passende konsistens - det er en lidt klistret dej.
Prøv evt at tilsætte 50 gr chiafrø - det synes jeg var rigtigt godt - jeg har også prøvet med 50 gr sesamfrø, det er også fint, men chiafrø er favorit.
Så får køkkenmaskinen lov at ælte til jeg synes, det ser passende ud.

Det hæver 1,5-2 timer og så laver jeg 28 boller - de vejer lige omkring 80 gr pr stk.
Jeg hælder dejen ud på bordet og ruller den forsigtig til en aflang rulle, som jeg så deler i 28 stykker og former til boller.
De bliver penslet med sammenpisket æg.
Jeg bager i varmluft med damp - det betyder bollerne kommer ind i kold ovn - de får 30 min. på 200 gr. 

Det er ved at være lidt trivielt her på "Bakken", 
jeg har set alle 24 afsnit af Matador,
så nu må jeg finde på noget andet at glo/lytte på,
mens jeg passer mit hækletøj
ja godt jeg har det 💜