Søg i denne blog

tirsdag den 7. januar 2020

Skærissing med fennikelsalat og perlespeltsalat og en indkøbstur uden huskeseddel

Mandag er der ofte fisk på menuen her, for der kommer fiskemanden til byen 😊
Han kommer kl. 15 - 17, og det betyder selvfølgelig, at jeg også handler på det tidspunkt - og det er der godt nok mange mennesker, der gør i vores lille by, men det er jo bare godt, når handlen bliver lagt lokalt (jeg er ikke selv for go' til at handle lokalt).

Nå men jeg fik hele skærissing ved fiskemanden, jeg har ellers kun fået dem som fileter.
Jeg skulle så lige hente mælk og leverpostej i Fakta - men hold nu op, det var så lige min gode dag at komme derind - jeg blev nødt til at købe en pose (uha det var lige før jeg undskyldte for det, for det gør jeg meget sjældent mere).
Jeg faldt nemlig over et fint hokkaido, det måtte jeg skynde mig at købe, for sidst var det bare nogle sølle små nogen, og i Rema og Bilka havde de ingen, så det er muligvis ved at tynde ud i dem - og så var der de fineste økologiske fennikel, og jeg synes bare, fennikel passer så godt med fisk, så der måtte en i kurven, nå ja de havde også store mango til 10 kr, jamen sådan en måtte jeg også ha' -  jeg er vild med mango i tiden, jeg har fundet ud af at få dem modnet godt ved at ligge dem i frugtskålen - og når nu jeg var igang, så kom der lige nogle pærer i kurven, for dem havde jeg manglet til en salat forleden - og så var der portobellosvampe, som jeg havde i hovedet, at jeg skulle bruge sammen med nogle rosenkål og sød kartoffel, så ned  kurven med dem og så væk fra grøntafdelingen  😘
Så kom jeg forbi kødet, og der var hakket kalv&flæsk. 4-7% på bud, så der røg lige et par bakker ned i kurven - ja den var jo næsten fyldt nu og jeg manglede stadig mælken og leverpostejen 😳
Nå men jeg fik plads til leverpostejen og de 3 l økologisk letmælk (som vores Fakta har  til 7 kr./l),  og et ugeblad kunne der da ogå lige klemmes ned langs kanten.
Selv om jeg altså måtte købe en pose og dermed være en "miljø-gris", bare fordi jeg ikke havde taget en indkøbsvogn med ind - det gør jeg ellers langt de fleste gange, og så kører jeg ud til bilen og kommer varerne i en kasse, vi har til at stå i bagagerummet 😇 - så synes jeg, det var en god impulsiv handle for 200 kr..😊

Her kommer så min aftensmenu
Jeg havde rester til gemalen - for han er altså ikke vild med fisk og så er det for dyrt at tvinge dem i ham 😏
Sød kartoffel, rosenkål, champignon og perlespelt
Som sagt havde jeg tænkt i noget med rosenkål, sød kartoffel og champignon - kartoflerne blev skåret i skiver (de var ikke så store, så det blev sådanne pæne "mønter"), de kom på panden med lidt olie, og da de var ved at være møre, kom de halverede rosenkål også på panden - og da det kom af, kom portobelloerne, der var skåret i skiver, på panden.
Jeg havde kogt perlespelt, som grøntsagerne blev lagt ovenpå.
Det er en ret, der mætter godt og kan bruges til stort set alt kød efter min mening - den var ikke helt fantastisk sammen med den dampede fisk, men den gav tyngde til den fine fisk og fennikelsalaten.

Fennikelsalat 
Fennikelen blev snittet fint, gulerødder blev revet, det kom i en skål og ovenpå lidt spinatpesto og cashewnødder, og til sidst et drys tørret palmekål, der pyntede på retten - en dejlig mild salat.
Det smagte godt, men en anden gang vil jeg tilsætte ristede rosenkål og perlespelt til fennikelsalaten - og bruge valnødder i stedet for cashewnødder 


Dampet skærissing
Jeg havde købt 2 store fine hele skærissinger, som blev dampet i ovnen.
Jeg har hørt en kok sige, at man skal koge en lage førend den hældes på, så det gjorde jeg, jeg brugte:
2 dl vand
1/2 dl hvidvindseddike
1/2 citron, som jeg skrællede skal og det hvide af og brugte selve citronkødet
en stor top porrer blev skåret i skiver
peberkorn, salt, laurbærblade og en tot persille

Da det var kogt op og duftede dejlig, kom det på fiskene i et fad med staniol over, og det kom i ovnen på 200 gr i 25 minutter, fisken faldt lidt nemt fra hinanden, så de kunne godt have nøjes med 20 minutter - Det smagte rigtig godt.
Og så fik jeg denne dejlige portion mad for 332 kcal.
Som det ses på billedet, så var der den skønneste rogn i fisken.