Søg i denne blog

fredag den 12. januar 2018

Årstidens grøntsager - kål og rodfrugter - Kål med hakket okse

Min blog handler godt nok meget om mad for tiden, men det er altså det der fylder meget her 😊

Torsdag - det var der igår - det er den dag i ugen, jeg gør status på min vægt og det går bare den rigtige vej, det så dejligt 👼😍

Min kost er jo blevet lidt anderledes, selv om intet er forbudt, så er der ting, jeg er meget opmærksom på, men jeg synes egentlig ikke det er så svært.

Jeg bliver vist aldrig vegetar, for jeg kan ikke engang finde ud af at være kødfri en gang om ugen 😐
Det er heller ikke et must, men det kan nedsætte forbruget af mættet fedt.
Men jeg spiser lidt mindre kød end tidligere og flere grøntsager, faktisk er mit forbrug af kartofler, ris og pasta også dalende. Det skyldes helt sikkert ÅRSTIDENS GRØNTSAGER - rodfrugter, de mætter nu ret godt og de smager godt 😊

Knoldselleri er en af mine foretrukne - den kan bruges til mange ting - forleden var det i tykke skiver på panden sammen med paneret koteletter, jeg fik en kartoffel og så lidt rødkål til (vi havde en rest af min hjemmelavede fra julen, der skulle spises) - rødkålen og den stegte selleri klædte hinanden rigtig godt.
Man kan stege 3 panerede koteletter og 2 skiver selleri med i alt 30 gr becel, koteletterne bliver rigtig fine, hvis man lige er over dem, for de skal have rimelig god varme lige når de kommer på og så skal der skrues ned - de skal ikke vendes for tit, for paneringen er lidt sart med så lidt fedtstof. Jeg har en ret stor stegepande, for ellers kan man ikke have det hele derpå, men havde jeg ikke haft det, så var selleriskiverne blevet penslet med olie, lagt på et stykke bagepapir og røget ind i ovnen på 225 gr til de var møre, jeg tænker ca en halv time, men er ikke helt sikker på tiden - det må jeg huske at tjekke næste gang.


Jeg bruger også knoldselleri sammen med andre rodfrugter bagt i ovnen eller stegt på panden, i fin snittede små stænger eller grove stykker, i supper og jeg kan finde på at rive den sammen med gulerod og æble til råkost -  jeg er ikke vild med konsistensen af ren sellerimos, men halv kartofler og halv selleri det kan min gane li' 😉

Kål - det hører også årstiden til og det siges at være rigtig sundt, så det spiser vi meget af, vist mest spidskål og så broccoli, men også rødkål, hvidkål, rosenkål og grønkål - blomkål kan jeg nu bedst med om sommeren, men de kommer nu også i indkøbsvognen nogle gange i løbet af vinteren.

Den anden aften lavede jeg denne ret med hvidkål, som jeg kaldte

Kål med hakket okse
400 gr hakket oksefars 5-8%
1 spsk olivenolie
500 gr hvidkål
300 gr grønne bønner
300 gr gulerod
100 gr bladselleri (det skulle bruges, ellers havde det været knoldselleri)
100 gr æbler (de gjorde ingen gavn, men resten af æblerne var dårlige)
1 rød peberfrugt ca 75 gr
2 store fed hvidløg
en sjat soya og rød balsamico
lidt paprika, peber og salt

Jeg steger først kødet, kryddere det og kommer så gulerødder og hvidkål ved, når det er faldet sammen kommer soya og balsamico i og  resten af grøntsagerne med undtagelse af den røde peberfrugt, som først kommer med det sidste par minutter, så den kan bevare lidt sprødhed.

Der er til 2 dage til os 2 og en halv portion til en frokost til mig.


Velbekomme