Søg i denne blog

fredag den 27. september 2019

Gæstemad - rejesalat, italienske deller, pocheret kylling, porchetta, squashpasta, bønne/tomatsalat og min "gyldne" salat

Jeg har ikke lige haft overskud til Bloggen de sidste par uger - men nu skal I have lidt inspiration fra mig😏

I sidste uge havde jeg gæster til mad to gange - først var min mor og mine søstre til en tøse-komsammen - og så havde vi familiebesøg fra Roskilde 😊

Menuerne indholdt nogenlunde de samme ting, dog ikke helt.

Til tøsemiddagen serverede jeg en rejesalat bestående af spidskål, ærter og mango, som blev toppet med rejer og drysset med ristede solsikkekerner, og hertil en gulerodscreme og brød. 
Jeg har desværre ikke et billede af fadet, men fik klippet en tallerken med retten ud af et andet billede. 
Ganske enkelt, men den smagte godt
 og man skal passe på ikke at spise sig mæt i den, 
når der kommer mere mad 😉

Så fik vi "italiensk inspireret deller" og pocheret kyllingbryst med squashpasta, tomat/bønnesalat og en perlespelt/hokkadiosalat, samt "auberginepakker" - tilbehør var spinatpesto, olie/eddikedressing med soya, gulerodscreme og saltmandler. 

"Dellerne", squashpasta og aberginepakker havde jeg afprøvet på gemalen inden
Dette er squashpasta, italienske deller og 
auberginepakker, som var prøvemiddag til gemalen

"Italienske deller"
1/2 kg hakket okse eller kalve/svinekød
1 tsk salt,
1 æg,
75 gr semidried tomater
75 gr smuldret feta
evt 1 fed presset hvidløg
2 finthakket forårsløg eller 1 rødløg,
40-50 gr havregryn,
peber og en smule vand

Jeg rører farsen i god tid og lader den stå og trække i køleskabet indtil "dellerne" skal steges i olivenolie på panden.

Squashpasta
Jeg har sådan en håndholdt spiralitser - den er ok til en squash i den størrelse, man får i butikkerne - så der bliver bare drejet til der står en skål "Spaghetti" - jeg har på billedet vendt dem i en hjemmelavet spinatpesto, som jeg har pisket lidt tyndere med mere olivenolie.

Auberginepakkerne
Det er en opskrift, jeg har fundet i Hendes Verden - i al sin enkelthed består den af aubergineskiver skåret på langs af frugten, de steges på panden, lægges sammen to og to, lidt ind over hinanden, så man får et lang stykke, på midten lægges en stor skive tomat, en skive mozzarella og en tot frisk basilikum - så foldes auberginen henover, pakkerne kommes i et ildfastfad og i ovnen på høj varme i ret kort tid, man skal holde øje og hive dem ud, når man kan se mozzaellaen begynder at blive blød.

Auberginepakker 

Min "gyldne" salat = perlespelt/hokkaidoalat
Opskriften er helt efter fri fantasi.
Jeg skar en hokkaido i grove stykker, penslede dem med olie rørt med finthakket hvidløg, timian og salt -  bagte dem i ovnen på 190 gr varmluft i ca 30 min. og så kom de til afkøling.

Imens kogte jeg perlespelt efter foreskriften på posen, og de kom så også til afkøling.

Jeg hakkede forårsløg, persille og rød peberfrugt, som jeg vendte med perlespelten.
Jeg kan ikke sætte mængder på, men mængden af hakkede grøntsager skal være så stor, at den tager opmærksomheden fra perlespelten.
Blandingen kom på et fad, hokaidoen blev skåret i tern og fordelt på perlespelten og så blev der med rund hånd drysset ristede kikærter over - jeg vender kikærterne i olie med salt og cayennepeber og kommer dem i ovnen på 200 gr varmluft ca 20 min., jeg tænker, det er cayennepeberet, der giver den fine farve de får.
Jeg lavede en olie/eddikedressing dertil og den bestod af
1 stor tsk honning,
1/4 dl sherryeddike,
1/4 dl soyasauce
ca. 1/2 dl olivenolie
 - jeg brugte sherryeddike fordi det er mildere end så meget andet eddike og balsamico, men jeg synes, der manglede lidt syrlighed og piskede noget citronsaft og en anelse salt i - jeg tænker, at hvis man bruger en hvidvinseddike eller hvid balsamico, vil det give bedre syrlighed, men det må være efter smag og behag eller hvad man nu har derhjemme
Det var en succes 
så det er ikke sidste gang, jeg laver det.

Bønne/tomatsalat 
Denne salat laver jeg tit og har præsenteret den tidligere - opskriften kan findes HER allernederst i indlægget - den er bare go' til rigtig mange ting og jeg tror stort set alle kan li' den salat.

Udover de viste ting, fik vi til tøsemiddagen også porscheret kyllingebryst, det er en go' måde at undgå kødet bliver tørt,   opskriften kan findes HER.
Vi fik ikke kyllingebryst, da Roskilde-familien var her, for der vil jeg være sikker på, at der var noget de kunne li', hvis de ikke var til salaterne, så der fik vi tarteletter med høns i asparges, og så havde jeg købt en porchetta og stegt i ovnen - det var en god kombi til salaterne og squashpastaen.

Desserten fik vi til kaffen  og desværre har jeg ikke billeder 😕
Begge dage brugte jeg æbler - til tøse-middagen fik vi Bondepige med slør, det er jo det samme som en go' gammeldags æblekage bare med "rugbrødsrasp", det var slet ikke så tosset.
Da Roskilde-familien var her fik vi den go' gammeldags æblekage med hjemmelavet havregrynsrasp 😊

Vi skal huske at 
nyde livet 
leve i nuet
og sætte pris på
at vi kan.

Go' weekend