Søg i denne blog

torsdag den 22. januar 2015

Grøntsager - sund og dejlig mad

Vi arbejder os hen imod en sundere kost her i huset - ja, det er egentlig ikke noget nyt, det har vi gjort mange mange mange gange  - men de sidste måneder, har jeg været noget energi forladt og så vender gamle mindre sunde vaner ret hurtigt tilbage, og så må vi jo op på hesten igen og igang endnu engang.

Jeg ved godt nok ikke hvor længe, der skal gå, før nye vaner bliver "gamle vaner", men det tager i alle tilfælde lang tid - heldigvis varer det ikke så længe at komme tilbage til de sunde kostvaner, jo flere gange man har prøvet  det - så der er da håb om, at de også bliver til "gamle vaner" med tiden :)

Lige nu arbejder vi meget på at få en masse grøntsager puttet ind i kosten igen - ikke fordi vi ikke plejer at få grøntsager, for det gør vi faktisk så at sige hver dag, men bare ikke i helt så store mængder som nu - og så er det lige med at finde på, så alle kan li' grøntsagerne - nogen vil jo ha' dem rå og andre tilberedte - nogen skal have dem "smuglet" ind - så det er bare med at finde inspiration og få gode ideer.

Igår fik vi oksedeller med ovnbagte rodfrugter og fennikelsalat - jeg glemmer desværre at få taget billeder.

Fennikelsalaten
den fandt jeg Her  - den smagte dejlig frisk og for første gang prøvede jeg at koge balsamico ind - man skal lige passe på, at den ikke bliver kogt for meget ind, men ellers er det nemt og den får en dejlig sødme.

Oksedellerne -
det var eget påfund, jeg kom lidt semidried tomater og fetaost i og rørte farsen, som var med 4-7% fedt med et æg og 1 håndfuld havregryn og lidt salt og peber og så blev de stegt i ovnen.

Rodfrugterne var rødbede, pastinak, knoldselleri, gulerod og kartofler, som blev skåret i passende stykker, lagt i en bradepande stribevis (så man kunne tage det, man kunne li'), drysset med salt og dryppet med lidt olivenolie
Vi fik en dressing af cheacy fraiche rørt med hvidløg og salt dertil.

I dag har vi fået
Gammeldags grydestegt oksesteg -
den blev brunet i en spsk. becel, tilsat 3 gulerødder, 1 stort stykke selleri, 1 stort løg og 3 fed hvidløg, lidt salvieblade og ca. en halv liter vand, og så simrede den det meste af eftermiddagen - kødet blev taget op og resten blev blendet, jævnet med lidt maizena og 2 spsk fløde og blev til en dejlig sauce.
Hertil fik vi
Rodfrugtemos - 
den bestod af 1 kg kartofler, 500 gr. selleri og 500 gr. pastinak, som blev rørt med 1 dl letmælk og 1 spsk becel og lidt salt.

Vi fik ovnbagte rødbeder og gulerødder og resten af fennikelsalaten dertil.

Det er dejlig mad, men det tager tid at få gjort alle de grøntsager rene, ikke mindst fordi en del af dem stadig kommer fra vores egen have  og de er ikke vasket fri for jord, som dem vi køber i butikkerne, men til gengæld smager de af noget mere :)

Her er lige et billed fra sidste sommer  - ja det er en del af vores køkkenhave

Vi har hentet rigtig meget derude, selv om vi godt nok synes, at den blev lidt forsømt - og vi har stadig pastinakker, rødbeder og løg, som er taget ind, ude er der grønkål, porrer og jordskokker og i fryseren er der bønner.
Mit citrontræ, det står nu i "orangeriet" og det har forsynet os med mindst 10 citroner i vinter og der er stadig et par pæne gule derude endnu og så sidder der ellers en masse grønne som her på billedet - de modnes forhåbentlig til næste efterår.

Der er meget arbejde med en køkkenhave - (godt jeg har gemalen, der gør det meste af det), men det belønnes på denne årstid.