Søg i denne blog

lørdag den 9. juli 2016

En ny kjole og min historie ud i syningens verden

For et par uger siden købte jeg et stykke stof til at sy en kjole af - TIL MIG SELV :)
Jeg havde en ide om
en helt enkel kjole
Jeg har jo altså ikke lige de gængse mål, så hvis jeg køber et mønster, skal der ændres både hist og pist, det prøvede jeg i vinter og jeg fik aldrig syet den tunika, jeg dengang købte stof til - så denne gang  besluttede jeg at gå igang fra bunden af
jo jo - jeg kan da selv tegne et mønster
efter mål :)
Og nu hænger her så en kjole, som passer mig :)
Bare lige op og ned foran

Det er svært at se,
men den er skåret et stykke nede på ryggen
og rynket til på midten
Jeg er ikke meget for at vise billeder af mig selv, men det er vist nemmere at forklare rynkerne bagpå, hvis dem, der ikke har set mig "live", skal vide hvorfor jeg laver dem - jeg er udstyret med en meget stor bagdel og tøj har det med at hængte sig fast på den og danne en stor pose ovenover af den overskydende stof.
Det blev ikke helt optimalt,
men et godt stykke på vej
i den rigtige retning
 Kjolen er lavet udfra et helt enkelt mønster, ikke udfra et rigtig skræddersnit - men måske jeg en skønne dag får lyst at prøve kræfter med sådan et igen, for jeg har lært det for ca 25-30 år siden :)

Historien om min symaskine, sykurser og syning
Det er som skrevet rigtig mange år siden, jeg har syet tøj til mig selv, vi skal helt tilbage til før 1994. Fra 1980 og frem til 1994, syede jeg rigtig meget til mine børn, mig selv og selv gemalen blev der syet bukser og trøjer til - ja det var dengang, det var moderne med trøjer i velour og isoli :)

Jeg startede med at sy helt tilbage i 1., 2. eller 3. real, hvor jeg havde syning som tilvalgsfag, men jeg var så utrolig langsom og have ikke det helt store ud af det, nøjagtigt som det havde været i håndgernings timerne, hvor jeg altid var bagud.
 Da jeg var flyttet hjemmefra prøvede jeg at gå på sykursus om aftenen, men det blev heller ikke det store hit for mig, men så fik jeg børn og så skete der noget :)
Det var faktisk en kollega, jeg havde, da jeg var ansat ved Post Danmark, der viste mig, hvad hun syede til sine piger, og jeg fortalte hende, at jeg ikke havde haft så meget ud af mine forsøg til mig selv - og så sagde hun "du skal bare begynde med at sy børnetøj, det er overskueligt og når det lykkes, så får du lyst til noget med mere udfordring i".

Jeg startede ud med en Major symaskine fra Brugsen, puha et døje jeg havde med den, men jeg forsøgte mig på bedste vis og begyndte igen at gå til sykursus om aftenen.
Da gemalen så, at jeg gerne vil og kunne sy tøj for billige penge, gav han mig en flunkenes ny Elna maskine, som kunne/kan alverdens ting - tænk den kostede 5400 kr i 1980 og vi havde faktisk ikke ret mange penge at gøre med den gang - men nøj hvor blev jeg og hvor er jeg glad for den maskine - ja, det er den jeg stadig syr på og måske i bund og grund årsagen til, at det blev så sjovt at sy :)

Jeg har jo en lille perfektionist gemt et sted i mig, så da læreren på sykurset ikke kunne finde ud af at lave et raglanærme, hvor striberne passede sammen med forstykket, ja så tænkte jeg, at det vil jeg altså lære, for jeg var sikker på, at det kunne lade sig gøre - OG DET KAN DET :)

Jeg fandt ud af, at der var en skole i Aalborg dengang, ja den findes stadig, men på helt andre præmisser og med en anden indehaver, den hed Aalborg Tekstilhåndværkerskole.
Dengang kunne man komme der om aftenen, og bruge den som et andet sykursus, men man kunne også komme om dagen og man bestemte selv hvor ofte, og hvis man vil kunne man tage en tilskæreruddannelse.

Jeg gik i mange år om aftenen, men senere da jeg fik arbejde i Skolefritidsordningen var der dage, hvor jeg først mødte over middag, og der gik jeg der så om formiddagen - det var dyrt, men jeg synes også, det var pengene værd.
 - Jeg har lært at tegne mønstre, klippe og sy og alt det her, og når der skulle laves corsage og faconsyet jakke, så gik det ud over min søster, som altid har haft en god figur :)
Jeg har farvet stof, været på fabriksbesøg og studietur til Paris - jeg har set de piger, der vil tage den fulde uddannelse på kortest mulig tid, lave virkelig flotte modeller og har sandelig også haft lysten, men ikke modet.

Jeg manglede faktisk ikke meget for at have taget en fuld tilskærer uddannelse, men helt færdig blev jeg altså aldrig, for på et tidspunkt blev jeg involveret i tillidsmandsarbejdet og kom til at bruge mere og mere tid på det, og da jeg så begyndte at arbejde fuldtid i fagforeningen, så holdt jeg helt op med at sy - måske det også hang lidt sammen med, at det var omkring det tidspunkt, at mulighederne for at købe tøj i store størrelser blev bedre, og mine børn havde fået en alder, hvor hjemmesyet ikke længere var in.

Min symaskine fik på et tidspunkt ophold hos min mor, som ofte syede bukser op og reparerede for stort set hele familien - og det var nærmest ved at nærme sig et fast ophold - jeg tror, det stod på i ca. 15 år.

Symaskinens hjemkomst
Da jeg i 2011 havde en depression og gik til psykolog, var en opgave at finde tilbage til mig selv og det, som jeg kan li' og synes er sjovt at lave - jeg skulle lave en liste over alle de fritidsaktiviteter, jeg kunne huske at have haft og så snakkede vi ud fra den, og der var ingen tvivl for mig om, at syningen havde givet mig rigtig meget.
Da jeg gik fra psykologen skulle jeg gennem Aarhus Banegård og der gik jeg ind i kiosken og kiggede på sy-magasiner og faldt over et Alt om Håndarbejde med nogle søde julekjoler - det købte jeg, senere købte jeg stof og min symaskine kom hjem igen og jeg syede kjoler til Laura og Nana.
Jeg kom dog ikke sådan rigtig igang igen - jeg faldt over hækling og det har fyldt meget - men det er stadig sådan, at hver gang jeg syr noget, tænker jeg, at det er da utroligt, at jeg ikke gør det noget tiere, for jeg nyder virkelig meget at sy og ikke mindst det at tegne op og få passet til - men jeg kunne sørme godt have brug for noget sparring, for der er godt nok mange ting, der ikke kører på rutinen mere - men så er det jo godt at have nogle gamle mapper at slå op i :)


Nu må vi så se, 
om det her bliver vendepunktet 
for mig og min symaskine :)