Søg i denne blog

onsdag den 13. marts 2019

Er min mad flot og hvad koster det egentlig at leve sundt

Rejesalat med perlebyg, 
æbler, spinat, rød spidskål,
rødløg og blåbær

Min store interesse er mad og jeg lægger tit billeder og beskrivelser af mit mad op på Instagram.
Jeg er blevet spurgt, om jeg altid anretter så flot og om jeg bruger mange penge på mad.
Ret så gode spørgsmål - for hvordan er det egentlig 😳

Hvor mange penge bruger jeg
Nu er det ikke så længe siden, jeg havde en gennemgang af vores økonomi, og på vores netbank kan vi kategorisere vores køb, så det er nemt at se, hvad vi bruger på almindelig husholdning - dvs mad, rengøringsmidler, toiletpapir og den slags og det ligger omkring 3.500 kr i gennemsnit pr måned.
Vi er to voksne og vi er hjemmegående begge to.

Jeg synes ikke selv, det er meget, men det kan sagtens gøres billigere, hvis jeg vil gå på kompromis med nogle ting, men det er jeg sørme ikke så go' til 😐
En typisk indkøbskurv nu om dage 
Indkøb - økologi/økonomi
Efter jeg har lagt mine kostvaner om, spiser vi rigtig mange grøntsager og mere frugt end tidligere.
En stor del af vores indkøb er økologisk - der er dog grænser for, hvad budgettet kan holde til, så vi får stort set aldrig økologisk kød og fjerkræ - jeg drikker ikke mælk, det gør gemalen, men han ser mere på økonomi end økologi, så han køber ikke økologiske mejerivarer, medmindre jeg beder ham om at gøre det.
Sådan noget som økologisk mandler og nødder er også tit i en prisklasse, hvor jeg står af.
Jeg går efter kvalitet frem for kvantitet og på den konto vil jeg også kunne spare yderligere.

Planlægning og tilbud
Til gengæld går jeg ofte efter tilbudsvarer og planlægger min madlavning efter det.
Og så er det jo sådant det ene opvejer det andet - mine dyre fiske-laster opvejes af at gemalen helst vil spise Fakta's billigeste leverpostej og altså køber den billigste mælk. Han er ikke særlig fordringsfuld og spiser stort set altid rugbrød med leverpostej til frokost, der hvor hans last er, er på Lurpak smør - det vil han ha' under leverpostejen 😏

Jeg køber rigtig meget frisk grønt og frugt og ingen tvivl om, at når det er økologisk, er der også en korte holdbarhed, men i vores køleskaber er der to biofresh skuffer, og de forlænger helt sikkert holdbarheden og derfor kan jeg tillade mig at købe ind, så jeg hele tiden har et rimeligt udvalg.
Jeg laver aldrig madplaner, men jeg planlægge vores retter efter det, vi har i huset, så det bliver brugt, inden det bliver dårlig.
Det trækker på fantasien og deraf opstår mine selvkombinerede retter ofte.

Madspild og prioriteringer
Efter jeg har lagt min kost om, købes der meget sjældent kage, slik og chips og vi spiser mindre kød, det opvejer en del af de ekstra udgifter, der er til grønt og frugt.
Jeg arbejder på så lidt madspild som muligt, men jeg er ikke altid lige god til det.
Jeg kan overser en rest på en hylde i køleskabet, som bliver for gammel, eller jeg kan få lavet så store portioner, at det ikke er muligt at få det spist, inden det bliver dårligt - der har jeg stadig noget at lære,  - men jeg er begyndt at bruge klare glasskåle med låg, altså i det omfang jeg har det, for så er det nemmere at se, hvad der står i køleskabe.
Når jeg har købt en pose appelsiner og 3 af 5 så er rådne i løbet af et par dage - eller når jeg ikke kan nå at spise en hel melon, inden den bliver træls - eller som i dag, hvor planen var en lagsagne baseret på aubergine, og da jeg så vil tage auberginen op af grøntskuffen er den rådden, så er det jo også madspild - og sådan noget ærgrer mig i høj grad.

Tunsalat på ristet rugbrød
der er lige så meget grønt i som der er tun
Anretning
Så er der den her med anretning - det har jeg egentlig ikke været så bevidst om - langt de fleste gange, er det min tallerken med mad, jeg tager et billede af - min mad er som regel lagt pænt på tallerkenen og det kommer sig af, at jeg vejer mad og tæller kcal, og med tiden har jeg et øjemål for hvad mængderne fylder, når jeg lægger det op på tallerkenen.
Her stiller vi også gryder og pander på bordet i hverdagen.
Da jeg var på kursus ved SalatTøsen for en god måneds tid siden, lærte jeg at det er godt at servere salater på fade, fordi det ser pænere ud og det er nemmere for folk at se, hvad der er i og tage af det, end når det er blandet i en en skål - det har jeg taget til mig.
At anrette er ellers ikke der, jeg har de store evner 😕

Vi prioriterer de midler, 
vi nu engang har til rådighed,
de er ikke overvældende, 
fordi vi selv har besluttet, 
at jeg er hjemmegående og 
gemalen er på pension/efterløn - 
men vi får god mad hver dag 
og har et godt liv
så vi kan ikke forlange meget mere  😊