Søg i denne blog

onsdag den 30. maj 2018

Mad - tapas, kage, koteletter i fad og frokost-madder

Nu er vi ved at have nået til "normal tilstande" ovenpå runde fødselsdage 😊
Det her indlæg handler mest om mad - men mit liv er altså meget andet end mad - heldigvis da 😃

Siden sidste skriv - ja der har jeg været til damefrokost hos datteren - 24 kvinder i forskellige aldre.
Det var en fantastisk dag - vejret var perfekt - maden var rigtig god - vi fik
Tapas fra Helles køkken, hvor der også var "gå hjem sandwich" fra - det kan helt sikkert anbefales 👍
Der var masser af fristelser i det mad, men der var også masser af mulighed for at vælge, når der er skinke, behøver man ikke spise chorise-pølse og ostene dem hopper jeg pænt uden om, der var to lækre salater og dejlige kødboller i tomatsauce, når der er noget andet dip end aioli, hopper jeg også fint uden om den 😋
Der var kagebord, som datteren selv stod for - dog havde jeg lavet "lagkage" til hende - den var lavet af et 4-tal og et 0 (nul) og var faktisk en stor medalje - jeg afprøvede den til Nana's fødselsdag   og konstaterede dengang, at den ikke vil kunne holde sprød til serveringen på denne dag, men det lykkedes med hjælp fra en af datterens kollegaer, som har været bager 😊
Jeg penslede den nederste bund med smeltet chokolade og brugte koldrørt creme - ja altså pulver rørt op i mælk - og cremen blev ikke blandet med flødeskum, flødeskum kom ovenpå kagen sammen med friske hindbær og guldstøv - den holdt fra kl ca 12 til hen ad aftenen engang.
Og jeg behøvede ikke smage på kagen, det var for mig nok selv at have lavet den - ja, det lyder måske underligt, men i de 3½ år datteren har boet herhjemme bagte jeg meget meget lidt, det er hendes speciale, så det plejer at være hende, der bager til mig og ikke omvendt, og derfor var der en stor tilfredsstillelse i at have bagt til hende.
Jeg fik en biscotti og så var der masser af lækker frugt, som jeg fornøjede mig med.


Dagen derpå var vi til "reste-spisning" 😏

"Sommer-tid" 
Ja både vejrmæssig og madmæssig er vi nu nået til sommer - så grøntsagerne ændrer sig lidt. Rodfrugteren de hører mest efterår og vinter til - lige med undtagelse af guleroden 😊 - nu er det salater og kål, der er de primære grøntsagerne - og lige nu er jeg vild med friske asparges 😋
Vi er begyndt at hente agurker i drivhuset 😙
Om en tid kommer der tomater og peberfrugter og så har vi forsøgt os med en aubergine i år, spændende, hvordan det går 😏
Ellers er der jo ikke nogen hjemmedyrkede grøntsager mere - der er bare nogle potter med krydderurter - men vi kan da heldigvis købe rigtig mange fine og rimelig friske grøntsager  - det bliver ikke helt det samme, men sådan er det nu engang 😏

Koteletter i fad med "tøm grøntsagsskuffen"
det lavede jeg den anden dag - det vil sige, jeg kombinerede et par opskrifter, nemlig en med karry og appelsinsaft og en med kartofler 😏
Jeg skivede ca 1 kg kartoflerne og kom i et smurt ovnfastfad,
så kom jeg lidt olie på panden og svitsede 1 pæn tsk karry deri,
og så blev et stort løg skåret i skiver sauteret deri sammen med 
3 stængler blegselleri i tynde, tynde skiver.
Nu var det min mening, at der skulle bruges kokosmælk, men jeg havde desværre kun en lille dåse, det var ikke nok, så der kom også fløde (1-2 dl) i - det kom altså på løg/blegselleri blandingen sammen med saften fra to store appelsiner og smagte til med salt.
Det fik et opkog og blev hældt over kartoflerne, som blev sat i ovnen på 200 gr i ca 30 min..
Kartoflerne skal være næsten møre og så tilsatte jeg
250 gr asparges skåret i små stykker
½ blomkål i små buketter
1 hel stor rød peberfrugt skåret i tern
og 10 fadkoteletter, der var brunet på panden kom ovenpå.
Mine koteletter var meget tynde og en andengang vil jeg ikke komme dem med i ovnen, men bare lynstege dem på panden og lægge dem oven på kartoffel/grøntsagsfadet ved servering.
Vi fik en gulerodssalat med rosiner og peanuts dertil. 
Der var mad til 3 voksne, 2 børn og til 2 voksne dagen efter. 

Røget sild
En morgen så jeg i morgen-tv en kok lave noget med røget sild - jeg kan ikke huske, at jeg har købt røget sild, men det gjorde jeg og konstaterede, at det kan jeg bedre li' end røget makrel til trods for de fine sytrådtynde ben i silden 😏
Jeg lavede en rugbrød med røget sild, lidt let-mayonaise, lidt finthakket rødløg, en masse friske grønne asparges i stykker og 1 tomat skåret i tern - godt med kværnet peber ovenpå - det var en god frokost 😊

Jeg er vild med asparges 
og spiser dem til mange ting - jeg brugte også de rå grønne asparges på en halv "fuldkorns-burgerbolle" med pastrami, med "pickles", det er noget med grønne tomater, der er syltet og som jeg bruger til hjemmelavet remoulade, men det kan fint spises uden cremefraiche eller mayonnaise i og så kom der som sagt grønne asparges på sammen med syltede rødløg
Jeg spiser "kun" en halv bolle, hvis jeg får sandwich eller burgere, for ellers får jeg alt for mange kcal i form af brød. 

Varm kartoffelsalat
Jeg er glad for kartofler, men vi spiser ikke nær så mange som vi gjorde tidligere.
Jeg har forsøgt mig ud i en varm kartoffelsalat uden fedtstof i og det gik rigtig fint - jeg kogte eddike, vand og sukker, kom løg deri og lod det simre til løgene var møre, så vendte jeg kartoflerne i - og den smager også rigtig godt, når den bliver kold. Faktisk har jeg haft lysten til at lave denne udgave siden jeg for mange år siden fik sådan en kold kartoffelsalat i en ta' selv salat i Østrig. 
Jeg prøvede at sammenligne næringsindholdet i denne kartoffelsalt med en kold kartoffelsalat med cremefraiche - kcal er stort set det samme, men der er jo mere fedt i den kolde, men til gengæld noget protein, som mangler i den varme. 
Lige om lidt begynder vi på de nye danske kartofler og dem vil jeg spise kogte og kolde i salater, men senere på sæsonen, så vil jeg prøve med denne "varme" kolde kartoffelsalat i en salat - mon nogen fatter, det her salat-skriveri 😖 - men godt smagte det 😋


Og hvordan står det så til med vægten??
Jeg var noget betænkelig ved maj-måned, men det er gået fint til trods for både den ene og anden form for fester og dermed udfordringer for madglade mig - men det gik og resultatet er minus 2,4 kg.

På fredag er det et halv år siden jeg gik igang - og det har været meget nemmere end jeg turde drømme om og resultatet betydeligere bedre end forventet😇 - så det er succes og det skal gerne fortsætte længe endnu - for der er stadig meget langt til målet 😐
I skrivende stund er jeg 18,4 kg lettere end jeg var d. 30. november 2017 - det er så dejligt 😍