Søg i denne blog

fredag den 16. august 2019

Det handler om gratin og frikadeller

Hvad skal vi spise til aften i dag????

Sådan starter min tankegang rigtig mange morgner - og vel nok mest fordi, jeg går forbi fryseren, fra soveværelset til badeværelset - og mange gange, skal der noget ud af fryseren, så det kan nå at tø op.

Jeg forstår godt, at mange vælger at lave en madplan, specielt børnefamilier hvor man tager hjemmefra tidlig morgen og kommer hjem sidst på eftermiddagen, hvor logistikken så skal have div fritidsinteresser, madlavning mm til at gå op i en højere enhed. 
Der er heller ikke noget at sige til, at der vælges div måltidskasser, hurtig retter, færdig retter eller fastfood, når tiden ikke slår til, for det tager tid at lave mad - når det så er sagt, ja så vil jeg også sige, at det er muligt ret hurtigt at få en sundt og godt måltid på bordet, hvis man er forberedt og her tror jeg på, at måltidskasserne er en god investering, uden at jeg dog har det vilde kendskab til det - 
jeg duer nemlig ikke til at bruge madplanen og måltidskasser, 
jeg er bedre til at følge de indskydelser, 
der kommer til mig - jeg vil bestemme selv 😉
Min "grøntsags-kasse"
Altså må jeg selv tilrettelægge min "grøntsags-kasse" - så jeg har noget at tage af 😊
Jeg køber stort ind, når grøntsagsskuffen er ved at være tømt.
Jeg har efterhånden kørt på det princip så længe, at det nu kører lidt på rutine.
Der skal altid være løg, gulerødder, blegselleri eller knoldselleri og citroner i grøntskuffen - det suppleres op med kål, der er gerne et spidskål og så er det broccoli, blomkål, rosenkål, grønkål eller hvad årstiden nu byder på.
Og så kommer alle de andre forskellige ting, som jeg oftest køber efter lyst eller hvad der kan være på tilbud - jeg er f.eks blevet vild med auberginer 😍

Nu til dagens ret
Jeg går ind for, at vi skal undgå madspild, både af hensyn til miljøet og min egen økonomi 😏
Så derfor skal vi bruge det vi har - igår havde jeg gulerødder, der skulle bruges af (fordi jeg havde glemt, jeg havde og derfor købte en pose mere) og så havde jeg et broccoli.
Jeg havde set en grøntsags-gratinCoop's opskriftsside  - der var både broccoli og gulerod i - så det blev valget - og der var en pose hakket svinekød i fryseren, og det lavede jeg frikadeller af.

Gratin er en ret, der tager tid at bage ca. 1 time, og der skal ordnes grøntsager og opbagning inden, så der skal være god tid den dag, man vælger at lave det - til gengæld så kan man få ryddet op, dækket bord og lave noget andet, mens det står i ovnen.

Jeg kombinerede opskriften med en anden, jeg tidligere har brugt, som faktisk er fra en slankekogebog fra Brugsen, jeg tror, den er 30 år gammel😏 
Jeg brugte lidt mere mel, nemlig 75 gr fuldkornsmel til opbagningen og kun 4 æg og 75 gr ost - og der er mad til os i 2 dage.

Frikadeller laver jeg ofte med en del grøntsager i, det gjorde jeg ikke igår, men de fik alligevel lige en halv peberfrugt og lidt persille hakket sammen med løget 😊
Jeg bruger stort set altid fars med max 7% fedt og det bliver rørt med havregryn og fuldkornsmel.

Det havde egentlig ikke været nødvendigt med kød til gratinen, man kan fint vælge at servere en salat eller brød dertil - det er jo smag og behag - jeg kan godt li' rødbeder og sennep dertil, igår blev det  syltede rødbeder købt på glas - var vi en måneds tid eller to længere hen på året, vil jeg lave en rødbedesalat eller ovnbagte rødbeder dertil.

 Min portion
Der er ca 300 gr gratin,
frikadellerne er beregnet ud fra antal, 
der bliver af farsen,
jeg har ifølge Lifesum fået 487 kcal fordelt på 
31% kulhydrat, 30% protein, 40%fedt.

Velbekomme

Go' weekend