Søg i denne blog

onsdag den 22. februar 2012

Sund levevis/politisk korrekt indkøb/økonomi

Mon ikke der er andre end mig, der ind imellem kan blive helt rundtosset over alle de informationer vi får om hvad der er sundt, økologi, tilsætningsstoffer, CO2, transport og hvad ved jeg!

Jeg er meget overvægtig, men jeg forsøger at leve meget sundt - altså grønt og frugt hver dag, magre mælkeprodukter og kød, de rigtige fedstoffer, masser af fuldkornsprodukter.
Helst vil jeg købe økologiske varer og undgå tilsætningsstofferne -

MEN MEN -
hvordan skal jeg nu lige opfylde det hele på engang, for det er ikke altid at jeg kan undgå tilsætningsstoffer eller kunstige sødemidler, hvis jeg vil have en lav fedtprocent

OG SÅ kommer den næste problematik -
jeg skal jo også overveje, hvordan de forskellige produkter er blevet transporteret frem til butikkernes hylder!!

OG NU kommer der så endnu en problematik ind for mig
ØKONOMI
For tiden overvejer jeg at gå på orlov i en meget lang periode og det vil jo betyde, at vi kun vil have en indtægt - altså der skal spares.
Vi har selvfølgelig gennemgået vores økonomi og jeg mener faktisk, at jeg kan spare en del på husholdningen, men har også erfaret, at vil jeg det, så skal jeg godt nok gå på kompromis med mange af mine gode intentioner om at være den politisk korrekte indkøber af dagligvarer.

Når jeg f.eks. kigger på kød, så hænger det der med fedtafgift altså ikke rigtig sammen for mig - jeg kan altså ikke se, at de fedtfulde produkter er blevet dyrer end de fedtfattige - se f.eks på hakket kød eller pålæg og for den sags skyld på en buko smøreost - ting, der fås med forskellige fedtprocenter.
Det er så sundt at spise fisk, men hold da op jeg skal da love for priserne på makrel i tomat, tun og sild er røget i vejret og nogen siger, at det er p.gr. af fedtafgiften - jamen for pokker hvor er vi så henne!!!

Jeg vil f.eks. gerne købe danske æbler, fordi de sandsynligvis ikke er sprøjtet med så mange kemikalier og de har heller ikke været med til at forurene luften under lang transport - men hvorfor pokker skal de så være  dyrer end de udenlandske !!

SÅ MANGE GODE INTENTIONER  -
MEN MIN VIRKLIGHED SER SÅDAN HER UD
Jeg bor ude på landet, skal gerne køre i bilen for at handle, men har muligheden for at gøre det i en afstand af et par kilometer - der er både en Fakta, en Dagligbrugs og en Sparkøbmand - men alligevel synes jeg ofte, at det kan være svært at få det, jeg gerne vil have i en god kvalitet til en rimelig pris, og hvad sker der så - jo, jeg skal jo alligevel have startet bilen og så tager det jo ikke så meget længere tid at køre 20-30 km, og regningen på diesel kommer først i næste måned - men jeg sparer ikke det fjerneste og jeg forurener luften for at købe billigere økologiske varer :-(

DEN VIRKELIG FLOVE
Jeg er også en af dem, der kan finde på at bruge en fridag på en tur til den tyske grænse for at købe ind - billige sodavand og andre unødvendigheder, som der alligevel ikke spares en dyt på - for hele fortjenesten går op i luftforurening, når vi drøner ned af motorvejen i vores diesel-bil.
Men vi gør det alligevel, fordi vi laver det til en hyggetur.

Det er som med den gode mad, jeg ved godt, at det ikke er godt for mig, men jeg spiser det alligevel!!!

Åhh ja - hvordan er det nu Anne Dorte synger "der er så meget at gøre for en husmor" - en husmor kan i alle tilfælde få mange ting at tænke på  :-)

4 kommentarer:

 1. hej Randi
  Det var godt du fandt frem til min blog igen :o)
  mht fødevarejunglen du omtaler, så medgiver jeg det godt kan være noget svært at holde tungen lige i munden i alt dette.
  Det er rigtigt at kød og fisk er blevet dyrt, men måske det alligevel kan betale sig at prioritere det dyrere fedtfattige og grønne kød/fisk frem for det andet ? hvor dyrevelfærd måske heller ikke lige har været i højsædet? Grønne linser er fyldte med fibre og proteiner, og kan sagtens drøje på tingene, både økonomisk og proteinmæssigt. Jeg bruger dem ofte i supper - det gør den god og mættende.
  De fisk, du nævner, er forarbejdede, og netop der rammer fedtafgiften. Der er heller ikke check på de øvrige indhold - ofte er der masser af skjult sukker, fx i tomatsaucen.
  Der er mange gode og billige opskriftsalternativer. Heede.dk bringer slankende opskrifter - og der kan man lade sig inspirere.
  :o)
  hilsen Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet om Heede.dk.
   Jeg vælger også det mest fedtfattige køb, dog er det yderst sjældent, at jeg tillader mig selv at betale for økologisk kød. Du har ret i, at det er forarbejdet fiskeprodukter jeg nævner, men det er ofte den form for fisk, der er med til at vi kan kan få nok fisk i løbet af ugen - jeg køber som regel frisk fisk hos en fiskemand en gang om ugen - lige netop i dag, glemte jeg det - ØV ØV.
   Men man skal godt nok være lidt "nørdet" hvis man skal kan finde rundt i den politisk korekte indkøbsjungle.

   Slet
 2. Jeg forstår godt dine dilemmaer...jeg bor jo også temmelig langt ude på landet hvor der kun er en enkelt fødevarebutik (endnu) med et meget begrænset udvalg...og da slet intet udvalg i økologiske varer...

  SvarSlet
  Svar
  1. Her i byen er der godt nok et udvalg, men jeg synes det er for lille,og ofte synes jeg at kvaliteten er for ringe til den pris, man skal gi' for det.
   Heldigvis har vi jo selv køkkenhaven, som kan forsyne os en del af året :-)

   Slet