Søg i denne blog

mandag den 1. januar 2018

Den første dag i 2018 med nytårsforsæt og nytårsfortsæt

Dagen i dag - er vist den mest dovne dag i året for mig - ja ingen behøver tænke "hvad kalder hun så alle de andre" - for jeg er et privilegeret menneske, som kan følge dronningens råd i nytårstalen om at lave ingenting/noget unyttigt lige så tit, det stort set passer mig, og det gør det tit men mest med noget mellem hænderne, ikke sytøj eller tegnegrej som dronningen, men med en hæklenål og noget garn😍

Igår var den sidste dag i 2017 - et år som kom til at indeholde lidt af hvert for os her på Bakken.
Det har været godt og det har været skidt, det har været sjovt og det har været trist - skal regnskabet gøres op, så er det heldigvis plussiden, der har givet mest i året der gik.

I dag starter et nyt år - et tidspunkt, hvor man ofte sætter sig og laver nye forsætter (jeg har lige lært af en FB-ven, at det altså ikke hedder fortsætter med mindre, det er noget man har gjort og vil fortsætte med at gøre) - men i år, da tror jeg, jeg vil bruge ordet fortsætte, for jeg er sådan set i gang med det, der skal være årets projekt, men der skal puttes på hen ad vejen, så jeg må også bruge ordet forsæt 😏

Når man som mig er meget overvægtig, så må jeg erkende, at man altså ikke kan tillade sig bare at lade stå til - at stå til, skal forstås på den måde, at jeg for et par siden besluttede, at jeg ikke længere vil bruge min tid på vægttab og livsstilsændringer og hvad man nu kalder den slags - det fik den betydning, at min vægt blev stabil i meget lang tid, og det var der egentlig en stor tilfredsstilles i.
I sommer blev jeg så ramt af en luftvejsinfektion, som satte sig til astma - det betød, at jeg fra at have bevæget mig en lille smule, blev stort set stillesiddende og det var ikke godt for mit helbred 😞
Det tog tid at finde ud af, hvornår jeg skulle bruge det ene og andet medicin og der var problemer med, at en af mine blodtrykspiller ikke vil med astmamedicinen - så da jeg fik noget, der gav mere luft, ja så svedte jeg af det, så voldsomt at det blev et problem, så nu er jeg tilbage på det, der giver mig mindre luft, men hellere det end håret lignede noget, der lige var kommet ud fra bruseren og vandet løb ned af kinderne på mig og jeg blev dårlig tilpas.

Når man som mig har en kronisk sygdom (forhøjet blodtryk), så får man hos min læge et årstjek - og jeg var ikke sådan vild begejstret for at komme afsted i år, for jeg tænkte, at mit kolesterol nok var steget med alt det her siden stille og faktisk også alt for meget fastfood og anden nem mad med for meget fedt, og vægten var rent faktisk steget med 5 kg henover året - kolesterolet var glædelig nok ikke steget, men en ting, jeg ikke havde tænkt på overhovedet, det var blodsukkeret 😦
Ingen i min familie har diabetes, så altså der er ingen gener, der er skyld i det - det er ene og alene min livsstil - for jeg havde et tal, der siger DIABETES 2 😟
Der skete bare et eller andet inde i mig - pinligheden over at have gjort det ved mig selv, skrækken for mere medicin og angsten for, hvad diabetes kan medføre, hvis det udvikler sig - og så tænker nogen måske, hvorfor pokker har hun så ikke taget sit blodtryk mere seriøst - det har jeg i alle tilfælde selv haft til overvejelse - og min forklaring er, at mit forhøjede blodtryk kom i forbindelse med en fosterforgifning, da jeg fik fødte vores andet barn i 1980 - det var i en kort periode nede, hvor jeg ikke fik medicin, men røg i vejret igen på et tidspunkt, hvor jeg var noget nær den laveste vægt, jeg har haft i mit voksne liv, altså en normal vægt og uanset hvad, så vil jeg altid skal tage medicin for det - så det har kunne undskyldes med, at det ikke er selvforskyldt, men om alting er, vil et vægttab jo også være godt for det.
Jeg gik hjem fra lægen den 30. november uden medicin for diabetes men med en aftale om et vægttab på gennemsnitlig 300 gr om ugen, vægtkontrol, efter eget ønske hver anden uge.
Jeg var rasende på mig selv og jeg vil slet ikke snakke om det, og det bevirkede, at det ikke var i morgen, men selvsamme dag, jeg gik i gang med en livsstilsændring, og i første omgang har det handlet om kost. Jeg lagde lige ud med svogerens 60 års fødselsdag, hvor vi selvsamme dag skulle ud og spise på restaurant  - men linjen blev lagt og jeg har formået at tabe godt 4 kg i december måned.
SÅ HER ER FORTSÆTTET 😊
FORSÆTTET HEDDER MOTION 😃
Motionen bliver helt sikkert et større problem for mig, men det skal komme stille og roligt og blive nemmere jo lavere vægten bliver.
Jeg har slidgigt i hoften og problemer med min lænd og bækken, jeg har åndenød - alt sammen noget, der gør motionen besværlig, men også alt sammen noget, der vil forbedres af det.

ØJJ hvor er jeg gået i gang med de her projekter mange gange i mit liv og hvor har jeg ofte følt mig MOTIVERET - men MOTIVATIONEN er forsvundet igen, når vægten ikke faldt hurtig nok og jeg lod mig forlede af al den skønne mad, som jeg altså elsker at mæske mig i 😳

Lige nu er jeg bare et sted, hvor jeg tror på, at jeg vil kunne komme af med mange kilo, jeg har ikke intentionen om at skal blive nogen sylfide, udelukkende et ønske om at komme så langt ned i vægt, at jeg vil få et bedre helbred.

Jeg skærer ned på fedt og sukker, men det er ikke forbudt, vi har masser af grøntsager i huset og der er frugt, jeg smager på det, jeg vil, men jeg mæsker mig ikke i det - endnu vejer jeg meget store dele af det, jeg indtager, men jeg mærker at et og andet har jeg allerede på rygraden og ved, hvordan det tæller i næringsværdierne.

I dag så jeg et opslag fra Hjerteforeningen og tænkte, det er værd at tage til mig - så det vil jeg dele med jer


GODT NYTÅR




3 kommentarer:

  1. SÅdan Randi!!! Jeg tror på dig og jeg følger i hælene på dig!!! Dog har jeg hverken et fortsæt eller et forsæt, "bare" et helbred der på alle måder er en stinker... nej NU overdriver jeg... jeg har holdt min vægt på to cifre, men det er også kun lige alt det! Jeg har holdt et OK blodtryk UDEN medicin i et års-tid, det er jeg glad for!!!
    Nu vil jeg feste sammen med dig, hver gang noget af den dumme medicin kan lægges væk!!! Lad os gnaske os igennem en masse kål, grove grønsager JA, men især kål, så skal du nok smide den to'er laaaangt væk.
    Du er SÅÅÅÅÅÅ sej, tænkt at have tabt dig i december - RESPEKT. Savner det gamle LSD-forum!!!

    SvarSlet
  2. Hvor ofte får du målt på diabetes 2???

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sådan, at det er første gang, jeg har fået målt et blodsukker, der viste diabetes 2, og man skal have to målinger med forhøjet blodsukker, før man får den kroniske diagnose - jeg har en aftale med min læge om, at jeg lever som diabetiker og taber mig og så venter vi 3 mdr med næste blodsukker - han har absolut ikke lovet mig, at det forsvinder og uanset om det gør eller ej, så kommer jeg ikke udenom, at jeg har haft en blodsukker, der viste diabetes 2 - så jeg vil, selv om blodsukkeret falder skulle forblive på den livsstil, jeg er igang med nu.
      Det handler kort sagt om at blive fri for medicin for diabetes 2.

      Slet